Coaching

Coaching met een spirituele inslag

Coaching is bedoelt om je eens wakker te schudden en een zetje te geven tot beweging. Alleen, waar geef je dat zetje? Mijn vorm van coaching gebruikt meditatie en bewustworden van wat je voelt. Deze vorm van coaching richt juist op die lagen (Gevoel en Normen) die je perceptie van je omgeving en je gedrag en houding bepalen. En daar begint alles mee. Wat je doet, hoe je je gedraagt, reflecteert terug op je.

Deze coaching is voor zowel het bedrijfsleven als voor het individu. 

Het kan in meerdere intensiteiten en nievaus. Het kan zich richten op het verlichten van een (acute) klacht (bv je niet lekker voelen, ziek zijn op individueel niveau of ziekteverzuim binnen een bedrijf), helpen bij een orienteren op de filosofie van Transcendental Humanism (leven vanuit het principe dat je één in alles bent) en ook begeleiden bij traject om te richten op actief in Een willen zijn.

Aanpak gepositioneerd vanuit twee kaders

Binnen de coaching bestaan meerdere systemen om het aangrijppunt te duiden. Een vaak gebruikt systeem is de benadering van Ditts. Hierin wordt de mens als het ware ontleedt in aangrijpingspunten in lagen van buiten naar binnen (of andersom, hangt er vanaf waar je begint). Dit systeem heb ik vermengd met Transcendental Humanism en het Siweb systeem van waarnemen. Bij de verschillende lagen van Ditts heb ik een laag toegevoegd: Gevoel (Soul). Daarnaast zijn de andere lagen ook ruwweg benaderd met Body, Mind, Soul, Spirit en Transcendentaal wezen (het uitgangspunt van Transcendental Humanism).

Niveaus binnen de benadering van Ditts

Bijbehorende kernvraag

Volgens Transcendental Humanism (Siweb)

Zingeving

Waartoe ben je?

Transcendentaal wezen

Identiteit

Wie ben je?

Transcendentaal wezen

Waarden & Overtuigingen

Wat geloof je en wat vind je ervan?

Spirit

Gevoel

Wat voel je?

Soul

Kennis & Vaardigheden

Wat weet je en wat kun je?

Mind & Body

Gedrag

Wat doe je?

Soul en Spirit

Omgeving

Wat zie je?

Body, Mind en Spirit

De meeste coaching houdt zich bezig met gedrag en vaardigheden; dat wat schijnbaar direct nut heeft voor je werk(omgeving). Veel minder houdt het zich bezig met de diepere lagen als normen en waarden, geweten (geloof) en gevoel. En toch zijn die lagen Gevoel (Soul) en Geloof (Spirit) dé lagen die je sturen, die bepalen wat jij doet en hoe je je gedraagt (zie het artikel “Groter kader” voor meer uitleg). Niet voor niets zet ik bij de het Ditts niveau Gedrag Soul en Spirit. Ik richt me juist op die lagen Gevoel en Geloof tijdens de coaching.

Eigenlijk is het heel apart dat gevoel en geloof zo sturend zijn, want deze lagen bevinden zich vooral in je onderbewuste. Op het moment dat je wat voelt, is dat eigenlijk pas na de overgang van het gevoel van Soul naar Mind, naar je Ratio. Je Ratio denkt dat het heel bewust en alert is maar eigenlijk loopt het achter. Je denkt in het heden te zijn maar eigenlijk wordt je, op een bepaald moment, een gevoel bewust dat al enige tijd geleden gebeurt is. Iets wat je houding, gedrag en succes bepaalt gaat eigenlijk volledig aan je Bewuste voorbij. En dat is dan het perspectief gevoel. Dat wat je gelooft, daar ben je helemaal niet op de hoogte van, dat is heel diep in je onderbewuste. Ik heb het hierbij niet over religieus geloof maar over je diepste overtuigingen die bepalen hoe jij in je leven staat.

on